1. Cat trebuie sa fie ceaprazul pentru esenta tare si esenta moale?
Valoarea ceaprazului se alege in functie de latimea si grosimea panzei, de tipul lemnului taiat si de starea lemnului in momentul taierii (verde, uscat, inghetat, etc.).
2. Ce material sa cumpar pentru a taia lemn de esenta tare (sau moale)?
Materialul panzei nu este conditionat de esenta de lemn care se taie. Factorii care influenteaza ca o panza sa dea randamentul maxim la taiere sunt caracteristicile dintilor (profilul, pasul, inaltimea dintilor, ceaprazul, unghiul de ascutire), starea utilajului si respectarea prescriptiilor acestuia.
3. Care sunt diferentele (avantaje, dezavantaje) intre panzele ceaprazuite, turtite si stelitate?
Avantajele unei panze stelitate sunt:
- taie mai bine, obtinand o suprafata calitativ mai buna,
- asigura o productivitate mai mare, deoareace permite un avans mai mare,
- durata taierii intre doua ascutiri este mai mare,
- permite taierea bustenilor cu diametru mai mare, deoarece eliminarea rumegusului se face mai usor,
- asigura conditii de taiere mai bune pe timp de iarna, in lemn inghetat (in special cele cu profil de iarna), decat cele turtite sau ceaprazuite prin indoire,
- costuri mai reduse cu achizitionarea unui numar mai mic de panze pe an, deoarece durata de viata a unei panze stelitate este mai mare decat a panzelor neplacate.
Dezavantajele unei panze stelitate:
- necesita curătirea si spalarea busteanului (ceea ce este recomandat si la celelalte tipuri de panze), pentru ca stelitul de pe varf să nu fie afectat de corpuri straine, (pietre, noroi, gheata, etc.),
- pret/bucata mai ridicat in comparatie cu cele neplacate.
Panzele turtite se situeaza intre panzele stelitate si cele ceaprazuite prin indoire:
- prezinta toate avantajele panzei stelitate fata de panzele ceaprazuite prin indoire,
- pret/bucata mai scazut decat la panze stelitate,
- au dezavantaje fata de pânzele stelitate, fiind mai puţin performante,
- necesarul de panze pe an este mai mare decat la panze stelitate.
Panzele ceaprazuite prin indoire sunt cele mai ieftine ca pret/bucata, dar inferioare fata de cele stelitate sau turtite din toate punctele de vedere:
- calitatea suprafeţei rezultate,
- productivitatea,
- durata taierii intre două ascutiri,
- calitatea taierii pe timp de iarna,
- cantitatea de panze necesare, pe an.
4. Ce profil de panza panglica pentru debitat busteni se poate comanda?
Profilul panzei este determinat in primul rand de profilul pe care il poate realiza masina de ascutit. Pentru panzele placate cu stelit si cele ceaprazuite prin turtire se recomanda profilul PV sau PCP, iar pentru panzele cu ceapraz prin indoire este considerat mai potrivit profilul NU, NV sau PV, acestea avand inaltimea dintelui relativ micsorata fata de cele cu stelit.
Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.
5. Care sa fie latimea si grosimea panzei banzic pe care sa o folosesc?
Latimea panzei este determinata de masina si se calculeaza in modul urmator:
Latimea = latimea volantei + inaltimea dintelui(8, 10, 13 mm) + 5 mm
Grosimea volantilor panzei nu trebuie sa depaseasca 1/1000 din diametrul volantei, valabil pentru volanti cu grosime mai mici de 1400 mm iar pentru volanti mai mari de 1400 mm se recomanda raportul 1/1200.
6. Din ce cauza apar fisuri la baza dintelui in panza panglica?
Principalele cauze sunt urmatoarele:
- ascutirea incorecta (arsuri la baza dintelui în timpul ascutirii),
- defectarea rulmentilor,
- tensionarea incorecta,
- grosimea pânzei prea mare pentru rotile volante,
- fortarea pânzei prin continuarea taierii chiar daca pânza si-a pierdut taisul,
- continuarea taierii când pânza se se supraincarca cu rumegus.
7. Ce ne recomandati pentru taierea in timpul iernii?
Pentru o taiere eficace in timpul iernii va recomandam:
- o valoare redusa a ceaprazului,
- scaderea unghiului de taiere al panzei,
- la panze late, se poate utiliza dantura speciala de iarna,
- folosirea panzelor cu dinti variabili,
- reducerea inaltimii dintilor.
8. De ce taie in valuri panza panglica?
Taierea in valuri poate fi cauzata de mai multi factori, cum sunt:
- planarea incorecta a panzei,
- ceaprazul inegal pe cele doua parti,
- unghiuri de atac si de spate neadecvate,
- uzura excesiva a taisurilor,
- ghidajele banzicului uzate sau reglate incorect.
Nu ati gasit raspuns la intrebarea Dvs.?
Trimiteti-ne intrebarea Dvs. cu ajutorul formularului "Solicita informatii" info si raspundem in cel mai scurt timp posibil.
Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro