Coșul este gol

Ascutirea

Ascutirea - operatie de evidentiere a muchiilor taietoare ale dintilor, care sunt elementul de baza al panzelor in procesul de taiere.

Taisul dintilor se poate pierde dupa un timp indelungat de utilizare, in cazul in care panza nu este adecvata tipului de lemn taiat, daca este vorba de un bustean inghetat, bustean nedecojit sau cu incluziuni. Pentru o taiere usoara este recomandata si decojirea bustenilor.

Ascutirea este o operatie de evidentiere a muchiilor taietoare ale dintilor, care sunt elementul de baza al panzelor in procesul de taiere. Din practica rezulta ca ascutirea defectuoasa este cauza celor mai multe cazuri de fisurare a panzelor. Din aceasta cauza, trebuie acordata o atentie sporita acestui aspect, deoarece poate sa aiba efecte economice negative, prin distrugerea panzelor. De exemplu, o tensionare incorecta poate fi remediata de cele mai multe ori si are efecte doar in functionarea defectuasa a panzei, in schimb o ascutire necorespunzatoare (prea intensa, care conduce la ardere) poate sa produca transformari ale materialului panzei, care in timpul utilizarii favorizeaza aparitia fisurilor.

Aceasta operatie se poate realiza cu masini automate sau CNC cu sau fara lichid de aschiere. Ascutirea se poate face pe masini mecanice fara lichid de racire, dar pentru obtinerea unei productivitati ridicate se pot utiliza masini cu lichid de racire si masini CNC (cu comanda numerica) pentru obtinerea de profile de dinti speciale. Un exemplu de astfel de masini puteti sa vedeti accesand urmatorul link: https://www.youtube.com/watch?v=upYdik9j2SY

Avantajele unei astfel de masini sunt:

  • Flexibilitate ridicata - timp redus de reglare la schimbarea profilului dintelui
  • Productivitate - posibilitatea de a utiliza regimuri mai intense de aschiere fara a exista pericolul arderii golului dintelui
  • Versatilitate - prin varietatea profilelor de dinte care se pot realiza

Mai multe informatii despre masinile dedicate ascutirii gasiti aici.

ascutire small

 

Un alt element important este corpul abraziv pe care il utilizam. Alegerea acestuia se face in functie de materialul ce necesita a fi ascutit si de caracteristicile masinii de ascutit pe care o utilizam.

  • Pentru ascutirea panzelor ceaprazuite pe masini fara lichid de racire se recomanda discurile abrazive cu liant ceramic
  • Pentru ascutirea panzelor cu stelit se recomanda utilizarea discurilor cu liant bachelitic.

In ambele cazuri pentru o ascutire mai precisa si mai fina, se recomanda discurile CBN (cu borazon), care sunt mai durabile si nu necesita corectarea profilului. O atentie deosebita trebuie acordata alegerii pietrei din punct de vedere al granulatiei si duritatii. Granulatia determina finetea ascutirii iar duritatea se alege in functie de duritatea materialului prelucrat. In practica pentru ascutirile conventionale recomandam utilizarea pietrelor ceramice avand granulatia 60 si duritatea K.

In cazul utilizarii masinilor de ascutit cu lichid de racire trebuie sa luati in considerare urmatorii 3 factori:

  • lichid curat - fara impuritati
  • sistem care asigura un debit suficient de lichid (pentru racirea necesara)
  • lichidul sa nu fie oxidant


Cand este necesara reascutirea panzei?

Atunci cand panza deviaza sau cand observam ca opune rezistanta prea mare in taiere.

 

De cate ori putem sa ascutim o panza?

La panzele stelitate se pot face in jur de 5-8 ascutiri pana la consumarea stelitului. Acest aspect depinde de gradul de uzura al taisurilor si de metoda de ascutire utilizata (precizia masinii de ascutire). Masinile CNC fac posibila ascutirea extrem de precisa a dintilor panzei.

 

Cand ar trebui sa investesc intr-o masina de ascutit?

Oportunitatea achizitionarii unei masini de ascutit apare atunci cand avem cantitatea de panze care acopera posibilitatile de prelucrare ale masinii.

 

Ce masina de ascutit sa aleg?

Pentru panzele ceaprazuite si turtite se pot utiliza masinariile mecanice fara lichid de racire, iar in cazul celor stelitate se recomanda utilizarea masinilor CNC, cu lichid de racire.

 

In articolul urmator vom discuta mai pe larg despre parametrii ascutirii si metodele de crestere a eficientei debitarii bustenilor.

 

Abonare instiintare articol nou:

Comments powered by CComment

Contact

Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish