Tensionarea – una din operatiile de baza pentru buna functionare a panzelor
Exista diverse motive pentru care uneori panzele nu functioneaza optim sau se fisureaza: tensionarea, ascutirea, starea si reglajele utilajelor si nu numai. Vom discuta in viitoarele postari, pe larg, pas cu pas despre fiecare cauza ce poate duce la functionarea defectuoasa a acestora.
Pentru functionarea optima a panzelor, tensionarea corecta este una dintre operatiile necesare, iar in cele ce urmeaza vom aborda acest subiect.
In primul rand, tensionarea trebuie executata in mod corect, dupa fiecare utilizare si inaintea ascutirii. Inainte de a executa aceasta operatie se recomanda curatarea panzei de depuneri.
Termenul de ,,tensionare,, asa cum se foloseste in mod uzual, inseamna de fapt doua operatii distincte: planarea si tensionarea propriu-zisa.
Planarea consta in reducerea deformitatilor din corpul panzei avand ca rezultat reducerea la minim a frecarilor dintre panza si lemn, obtinandu-se astfel o taiere dreapta si fara rizuri. Tensionarea si planarea panzelor se face dupa fiecare ciclu de taiere, pentru a asigura in permanenta o taiere de buna calitate, fara riscul aparitiei unor fisuri la baza dintelui sau pe spatele panzei.
Tensionarea propriu-zisa consta in trecerea mijlocului panzei printre doua role prin aplicarea unei presiuni diferentiate, astfel incat sa se obtina o curbura a panzei corespunzatoare curburii rotilor volante. Operatia se poate executa cu ajutorul unei masini de tensionat dotata cu doua role cu suprafete sferice si o parte de lucru plana, pe care se poate executa operatia de planare.
Prin roluire se alungeste mijlocul panzei, astfel ca la indoirea acesteia, panza prezinta un bombaj asemanator rotii volantei.
Rotile volante sunt cu bombaj, pentru a asigura stabilitatea panzei in taiere si pentru a preveni glisarea fata-spate a panzei. Daca mijlocul panzei nu este intins suficient, contactul intre panza si rotile volante va fi doar in punctul superior, iar fata si spatele panzei nu vor fi suficient intinse, permitand astfel deplasari laterale ale panzei si avand ca rezultat taiere ondulata si chiar fisurare.
Operatia de tensionare se face prin roluirea panzei incepand din mijloc alternativ inspre cele doua margini, scazand treptat presiunea de roluire.
Presiunea de roluire nu trebuie sa fie prea ridicata, deoarece altfel panzele vor deveni ondulate si dificil de planat ulterior.
In cadrul operatiei de tensionare, trebuie acordata o atentie deosebita prelucrarii liniei spatelui. aceasta este facuta prin cateva treceri de roluire la marginea din spate a panzei, folosind o presiune scazuta de roluire. sa nu roluiti mai aproape de 20 mm de la marginea din spate, deoarece spatele panzei este susceptibil sa se fisureze. Cu cat presiunea de roluire este mai mare si este aplicata mai aproape de marginea din spate, cu atat curbura apare mai repede. se va proceda insa atent si se va controla frecvent.
Alungirea liniei spatelui in mod corespunzator, confera stabilitate panzei in timpul taierii, datorita concentrarii tensiunilor pe linia dintilor cu 10% mai mare decat pe spatele panzei. Altfel spus, partea taietoare a panzei este mai bine intinsa decat spatele panzei.
In timpul taierii panza se va incalzi in principal la varful dintilor si in regiunea de sub dinti, producand alungirea liniei dintilor, care, trebuie sa fie compensata prin aceasta intindere a liniei spatelui.
Pe masura ce panza este ascutita si devine mai ingusta, marginea din spate ajunge mai aproape de mijlocul rotii. Ca urmare, tensiunea panzei tinde sa scada. Aceasta tendinta trebuie contracarata prin alungirea adecvata a liniei spatelui.
Alte informatii referitoare la tensionare si planare regasiti in pagina de servicii.
Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro
Comments powered by CComment